13 mars 2011

rømmegrøt.

11_03_12
11_03_12
[diana f+]

två polaroider från igår. nora och eirik bjöd in oss på rømmegrøt. rømme är en norsk
mejeriprodukt, ganska lik creme fraiche. gröten görs genom att koka rømme tillsammans med lite mjöl. till slut skiktar den sig (precis som när man vispar grädde) och smör uppstår. smöret skedas bort och sparas. sedan häller man i en massa röd mjölk och lite mer mjöl. då förvandlas gröten från en kladdkonsistens till en mjuk och härlig soppa. tänk er tjock bechamelsås. denna äts med kanel, socker och det tidigare borttagna smöret som kommer väl till pass. mums! till detta knapras flatbröd med spekemat / fenalår / elgpølse. alltså tunnbröd med olika typer av torkat djur på. man ska dricka mjölk eller saft till. vi drack öl.

two polaroids from yesterday. nora and eirik invited us for rømmegrøt, a porridge
made by rømme. rømme is a norwegian dairy product similar to creme fraiche or sour cream. the rømme is cooked with milk and flour, the taste is not far from bechamel sauce if you ask me. you eat it with sugar, cinnamon and melted butter. add hard sandwiches with dried meat, and drink milk or red juice to make it complete.

Inga kommentarer

Skicka en kommentar