08 november 2009

grått, vått, rött och pappa.

oslo
holmenkollen view by grey.

09_11_08
helgen tillbringades mycket spontant och på känsla. dessvärre räckte inte vår känsla till, någon kilometer norr om oslo fick vi gps-fuska bland alla rullskidåkande norrmän på landsvägarna.

inte skrik
här i närheten ligger platsen där munch inspirerades till att måla skrik*, eller på svenska skriet. det var svårt att föreställa sig hans fasansfulla upplevelse. för oss var det inte en hotande himmel som var röd, utan backen som vi fann strax nedanför ekebergsrestaurangen. eller, den var egentligen inte röd. jag tror vi lyckades pricka precis den dagen då löven redan varit gula och röda, men ännu inte hunnit bli bruna.



* vi såg även "skrik" på nasjonalgalleriet vilket jag gladeligen berättade för min vän emil som också var i oslo i helgen. då visade det sig att han också sett den under helgen, men på munchmuséet. efter lite wiki-forskning fick vi reda på att det finns fyra "skrik". en tidig skiss i pastell, en i olja från 1893 (nasjonalgalleriet), en i olja från 1910 (munch-muséet) och en mindre variant i privat ägo. alla anses vara original. lurigt.

Inga kommentarer

Skicka en kommentar